De Linschoten-Vereeniging werd op 7 maart 1908 opgericht door een aantal historici, zakenlieden en oud-zeevarenden die zich bijzonder interesseerden voor het reisverhaal. Met Jan Huyghen van Linschoten voor ogen, de man die aan het einde van de zestiende eeuw zijn reisgeschriften publiceerde en daarmee voor handelaars en avonturiers uit de Nederlanden de zeeweg naar Azië openlegde, wilden ze de fascinerende wereld van historische reizen ontsluiten en de bronnen hierover publiceren.

Fragment uit het reisjournaal van De Swarte Leeuw

110 in 2018

Op 7 maart blies de vereniging 110 kaarsjes uit.
Tien jaar geleden vierden we onze honderdste verjaardag uitbundig met onder meer een Jubileumsymposium en een speciale gelegenheidsuitgave, dit jaar doen we het iets kalmer aan.
Maar we trakteren ons in ieder geval op deze nieuwe website.

Hoe het in 1908 begon

Het was zaterdagmiddag, 22 februari 1908. In Den Haag kwamen 8 heren samen in de residentie van zakenman en Perziëkenner Albert Hotz. Samen met uitgever Wouter Nijhoff had deze het plan opgevat om een genootschap op te richten dat "de uitgave zou bezorgen van oude Nederlandsche reizen". Iets meer dan een week later was de Linschoten-Vereeniging een feit.